
حسین کوه خضری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار نگاه قم نو، با اشاره به اهمیت سیلوکردن قصیل (علوفه) جو گفت افزود: در راستای توسعه کشت زراعت علوفه، در سالجاری به صورت پایلوت۲۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی این استان کشت جو قصیل انجام شده است.
وی با بیان اینکه علوفه خشک غلات دارای مقدار زیادی پروتئین، نیاسین وهیدراتهای کربن قابل هضم است، ادامه داد: غلات دارای فاکتورهای متنوعی می باشند که در موقع کمبود علوفه و یا عدم رشد بعضی نباتات علوفه ای در اثر عوامل نامساعد رشد، امکان کشت و کار و تولید، عملکرد علوفه مناسبی را به وجود می آورند.
وی با بیان این که میزان عملکرد جو در هکتار به نسبت سایرغلات بیشتر است، گفت: جو به نسبت سایر غلات در برابر خشکی و یا شرایط نامساعد دیگر مقاومت زیادتری دارد.
وی خشکسالی را بخشی از اقلیم قم و نیازمند برنامه ریزی در این حوزه دانست و افزود: همواره خاصه هنگام تشدید بحران خشکسالی، یکی از راههای صرفهجویی و مدیریت بهینه مصرف آب، تجویز کشت جایگزین و اصلاح الگوی کشت اعلام میشود.
وی خاطرنشان کرد: جو را باید درمرحله شیری جهت علوفه برداشت کرد چرا که در این مرحله میزان پروتئین و هیدراتهای کربن بیشتر از سایر مراحل است و در صورت گذشت مراحل مختلف رسیدن غلات از میزان عملکرد آن به تدریج کاسته می شود.
کوه خضری با اشاره به این که در مناطقی که اختصاص به کشت غلات اصلی دارد در صورت نامساعد بودن شرایط می توان غلات را به عنوان علوفه سیلویی برداشت کرد افزود: همچنین ازغلاتی که دارای خوابیدگی زیاد بوده و محصول مرغوب تولید نمی شود می توان به عنوان علوفه خشک استفاده کرد.
به گفته وی؛ در زمان کشت غلات علوفه ای نیاز به دقت در آماده کردن زمین نیست و اما در زمان برداشت برای تعلیف و تغذیه احشام جو را باید در مرحله شیری برداشت و در موقع سیلو کردن باید ساقه ها را خرد کرد تا هوای داخل سیلو کاملا خارج شود.
رییس اداره مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی قم، با بیان اینکه ۲۴ هزار هکتار از مزارع کشاورزی استان نیز زیر کشت جو قرار دارد، گفت: طبق برنامه ریزی انجام شده بصورت سالانه حدود ۱۰ درصد از سطح زیر کشت جو استان به صورت قصیل برداشت خواهد شد.
به طور کلی بیش از ۱۴ هزار بهرهبردار در زمینه تولید محصولات کشاورزی در قم فعال هستند، همچنین میزان متوسط تولید بخش کشاورزی استان در سال ۸۵۰ هزار تن در زمینهٔ محصولات زراعی، باغی، دامی، شیلات و گلخانهای است. بیشتر بهرهبرداران بخش کشاورزی را روستاییان تشکیل میدهند بهنحویکه کشاورزی بهتنهایی حدود ۵۰ درصد اشتغال روستاییان در بخشهای مختلف قم را به خود اختصاص دادهاست.
اغلب غلات برای تولید علوفه خشک دارای کیفیت خوبی می باشند وقصیل (علوفه ) خشکی که از یک واحد زراعی غلات تولید می شود به لحاظ کمیت و کیفیت نسبت به سایر نباتات علوفه ای خیلی بیشتر است. علوفه سبز غلات که در پاییز کاشته می شود و در اواخر زمستان و یا بهار مورد چرا و یا تغذیه مستقیم احشام قرار می گیرد قصیل نامیده می شود.
در کشت جو به صورت قصیل، وقتی دانه جو از مرحله شیری وارد مرحله خمیری می شود، محصول برداشت و به دو صورت تازه خوری و یا خرد شده و سیلو شده به مصرف دام می رسد که برای دام بسیار خوش خوراک است.
https://negaheqomeno.ir/?p=14150