
اسماعیلی
هادی دهقانی روز شنبه ۹ دیماه در گفت و گو با خبرنگار نگاه قم نو، اهمیت آبخیزداری را مورد توجه قرار داد و افزود: علاوه بر حفظ مراتع و پوشش گیاهی، اجرای طرح های آبخیزداری نیز در کنترل سیل و روان آب ها، موثر است.
وی با تاکید بر همراهی همه دستگاههای متولی در زمینه رفع مشکلات کم آبی و اجرای مدیریت جامع حوزههای آبخیز، گفت: در حال حاضر مهمترین چالش استان کم آبی است و سازمان منابع طبیعی در حوزه آبخیزداری ورود جدی داشته است.
به گفته وی؛ قم با بیش از یک میلیون و ۲۳۸ هزار هکتار مساحت، در حوزه ایران مرکزی واقع شده، که ۴۲ درصد از کل مساحت استان از بیابان تشکیل شده است.
وی با اشاره به معضل ریزگردها، منشاء اصلی این پدیده را، داخلی توصیف کرد و افزود: تعداد روزهایی که گرفتار این معضل با منشاء داخلی هستیم خیلی بیشتر از روزهایی است که گرد و غبار و ذرات معلق در هوا منشاء بیرونی دارد.
معاون آبخیزداری اداره کل منایع طبیعی و آبخیزداری قم، ادامه داد: از مجموع کل مساحت بیابان های قم، بواسطه وضعیت ناپایداری حاکم بر آنها وقتی در معرض جریان باد قرار می گیرند، ریزگرد تولید می شود.
دهقانی اضافه کرد: این بیابان ها در چهار نقطه استان شامل منطقه پیرامونی، منطقه حسین آباد میش مس، اراضی حوض سلطان و کوه نمک و منطقه مسیله به عنوان کانون تولید ریزگرد ها متمرکز هستند.
وی با بیان اینکه در جاده جعفریه تا حدی پوشش گیاهی ایجاد شده و به کاهش ریزگردها کمک شده است گفت: کار شاخص در استان در حوزه پردیسان می باشد که پس از مطالعه و بررسی های صورت گرفته با عملیات ترکیبی آبخیزداری، بحث کنترل سلاب ها را خواهیم داشت.
معاون آبخیزداری اداره کل منایع طبیعی و آبخیزداری قم، اضافه کرد: همچنین در حوزه قمرود نیز بعد از سد ۱۵ خرداد و ونارچ تاکنون اقدامات زیادی انجام شده است
وی با بیان اینکه مبنای کار در آبخیزداری براساس اولویت ها است، ادامه داد: در طرح های آبخیزداری اقدامی درخصوص ممانعت از حرکت آب انجام نمی شود بلکه با هدایت آب ها مانع از ایجاد سیلاب، سفره های زیرزمینی تغذیه می شوند.
دهقانی با بیان اینکه این اقدام باعث حاصلخیزی مزارع پایین دست می شود، گفت: طی عملیات بیولوژیک در شیب تپه ها، دامنه ها و دشت ها در راستای این مهم نهایت بهره مندی را خواهیم داشت.
وی همچنین با اشاره به وجود تپه های شنی در منطقه دشت مسیله گفت: این شن ها با بادهای فصلی حرکت می کنند و باعث پخش ریزگردها در استان می شوند.
به گفته وی؛ فرسایش خاک، دخل و تصرف های غیرقانونی، کمبود بارندگی و قطع روان آب هایی که از سمت شمال تهران شامل جاجرود و کرج، بیابانی شدن این محدوده ها را تشدید کرده است.
https://negaheqomeno.ir/?p=12339