
زینب اسماعیلی
هرساله هزاران پرنده مهاجر راه تالاب های ایران را در پیش می گیرند تا روزهای کوچ را سپری کنند و بار دیگر به زیستگاه اصلی خود بازگردند اما این پرندگان در کنار پرندگان بومی کشور چند سالی می شود که مشکلات ناشی از خشکسالی را تحمل می کنند و تغییرات محیطی در روند مهاجرت آن ها تاثیرات جدی دارد.
“تالاب های استان قم” با وسعت حدود ۱۰۰ هزار هکتار، حدود ۱۰ درصد از وسعت جغرافیایی این استان را تشکیل میدهند و بر همین اساس، قم یکی از تالابیترین استانهای ایران و دارای ظرفیتهای بزرگ زیستمحیطی است.
بی شک تالاب های قم با توجه به موقعیت و ظرفیت های اکولوژیک و میکروارگانیسم های بسیار ارزشمند و نیازمند طرح های ویژه حفاظتی هستند.
**وضعیت شکننده تالاب مره با گونههای غنی گیاهی و جانوری
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم در گفت و گو با خبرنگار نگاه قم نو، در این خصوص گفت: تالاب مره ارزشمند دارای گونه های غنی گیاهی و جانوری بوده و به عنوان مهمترین میزبان پرندگان مهاجر در استان قم، همه ساله شاهد حضور دستههای بزرگی از انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی است.
محمدحسین بازگیر با بیان اینکه پستانداران کوچک همچون روباه و کفتار و انواع مارها و خزندگان از دیگر ساکنان تالاب مره هستند، اظهار داشت: در حال حاضر به دلیل خشکسالی های گسترده و قطع حقابههای زیست محیطی، این منطقه شکارممنوع دارای وضعیت شکنندهای است.
وی با بیان اینکه تالاب مره در کنار بحران پیش رونده خشکسالی در دشت مسیله و دریاچه نمک قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: تالاب مره و دیگر رودخانهها و تالابهای استان قم نقش مهمی در جلوگیری از توسعه کانون های گرد و غبار در مرکز کشور برعهده دارند.
وی با بیان اینکه وسعت تالابهای قم حدود چهار برابر میانگین کشوری است، اظهار داشت: تالابهای قم با وسعت حدود ۱۰۰ هزار هکتار، حدود ۱۰ درصد از وسعت جغرافیایی استان را تشکیل داده و دارای ذخایر عظیم زیست محیطی بوده به لحاظ اکوسیستم و ساختارهای زمین شناختی در سطح کشور کم نظیرند.
بازگیر بر ضرورت ارتقاء سطح حفاظتی تالاب مره به پناهگاه حیات وحش تأکید کرد و گفت: می توان ضمن راه اندازی پاسگاه محیط بانی در این منطقه، با ایجاد سایت پرنده نگری و دکل دیده بانی، برای حفاظت هرچه بهتر از تالاب مره اقدام کرد.
“تالاب مره” یکی از تالابهای ارزشمند استان قم است که در کویر مرکزی کشور و در حدود ۶۵ کیلومتری شهر قم در آزادراه قم ـ گرمسار واقع شده است و بیش از ۳۳ هزار هکتار وسعت دارد؛ این تالاب دارای گونههای غنی گیاهی و جانوری است و از سال ۱۳۹۸ به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شده است.
** زنگ خطر کم آبی در قم جدی تر از همیشه
افت سالانه یک و نیم متر سطح آبهای زیرزمینی و کاهش ۶۸ درصدی بارندگی در قم، زنگ خطر بسیار جدی است که در صورت ادامه روند خشکسالی و عدم بارش نزولات جوی و البته عدم تخصیص حقابه های زیست محیطی استان، بحران گرد و غبار در سال آینده را تشدید خواهد کرد.
تالاب های استان قم که در سالهای گذشته با آبگیری در فصل زمستان و بهار، در دل کویر خودنمایی می کردند، امروز خود تشنه اندک آبی هستند تا زنده بمانند و بار دیگر در برابر هجوم گرد و غبار به سمت شهر قم و شهرهای مجاور ایستادگی کنند.
https://negaheqomeno.ir/?p=12564