
این معضل در سال های اخیر مورد بحث بسیاری از صاحب نظران قرار گرفته است؛ این مفهوم که در حقیقت به بدرفتاری های فیزیکی – عاطفی، سوءاستفاده های جنسی، غفلت و بیتوجهی اشاره می کند، منجر به آسیب های احتمالی و واقعی به سلامت، بقا، رشد و کرامت کودک در زمینه روابط اجتماعی و بین فردی، اعتماد، مسئولیت و قدرت می شود.
آمارها نشان می دهد، با وجود پیش بینی مجازات کودک آزاری در قوانین، همچنان این آسیب اجتماعی در صدر گزارشهای دریافتی اورژانس اجتماعی قرار دارد.
این آسیب که اقسام متعددی مانند آسیب های عاطفی، جسمی، جنسی و بی توجهی را در بر می گیرد، به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران اجتماعی و روانشناختی به علت اختلالات روحی و روانی، تجربه های تلخ دوران کودکی و نوجوانی و همچنین اعتیاد به مواد مخدر والدین رخ می دهد.
** تماس با ۱۲۳ برای کودکان فرهنگ سازی نشده است
مدیرکل بهزیستی قم، برای کاهش آسیب های پدیده کودک آزاری در جامعه، از اولیاء مدارس خواست این شماره را به کودکان آموزش داده تا در صورت اینکه مورد آزار ئ اذیت قرار گرفتند به بهزیسیی اطلاع دهند.
سید صادق میریی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار نگاه قم نو، با بیان اینکه نخستین آسیب در اورژانس اجتماعی کودک آزاری و سپس همسرآزاری است، افزود: بخشی از رواج پدیده کودک آزاری در جامعه ناشی از ناآگاهی خانواده ها از عوارض این مساله بوده که در این زمینه لزوم آموزش به مردم ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
وی با بیان این که خشونت خانگی یک پدیده پنهان است که در فضای خصوصی انجام می پذیرد، تاکید کرد: توسعه و گسترش اورژانس اجتماعی بر اساس برنامه ششم توسعه کشور امکان شناسایی و کشف اقسام خشونت را بیش از پیش امکان پذیر کرده است اما به طور کل امکان مداخله تا به هنگام گزارش این پدیده وجود نخواهد داشت.
وی انواع کودک آزاری را شامل جسمی، جنسی، عاطفی و روحی عنوان کرد و گفت: اگرچه مردم از آزار جسمی کودکان آگاه می شوند ولی سایر کودک آزاری شاید شیوع بیشتری داشته باشد چراکه عامه مردم از آن بی اطلاع بوده و پنهان می ماند.
به گفته وی؛ اختلالات روانی و همچنین اعتیاد به مواد دخانی از اصلی ترین دلایل این خشونت به شمار می رود.
وی تصریح کرد: زنان و کودکان به علت ضعف جسمانی و همچنین وابستگی های اقتصادی مهم ترین گروه های در معرض خطر محسوب می شوند.
مدیرکل بهزیستی قم، ادامه داد: کودک آزاری از نوع غفلت و بی توجهی، کودک آزاری جسمانی، روحی- روانی و عاطفی و همچنین خشونت های جنسی از عمده ترین اشکال این خشونت به شمار می روند.
میریی رسالت آموزش و پرورش در این زمینه را مهم دانست و گفت: اولیا دانش آموزان باید از عوارض و پیامد تنبیه کودکان اعم از جسمی، روحی، روانی و غیره آگاه شوند که در این زمینه اولیا مدارس نقش مهمی ایفا می کنند.
وی مهمترین عواقب کودک آزاری را کاهش اعتماد به نفس، پایین آمدن قدرت دفاع شخصی از خود، توام شدن احساس بد بودن به کودک و غیره عنوان کرد که این آسیب راه را برای بروز سایر آسیب های اجتماعی و اختلالات روانی برای کودک آزار دیده در آینده فراهم می کند.
وی گفت: در صورت اعلام گزارش کودک آزاری به مراکز اورژانس اجتماعی بهزیستی کارشناسان و مددکاران این مراکز در کوتاه ترین زمان ممکن در محل حضور یافته و اقدام های لازم را برای حمایت از کودک انجام می دهند و چنانچه والدین کودک صلاحیت سرپرستی را نداشته باشند با نظر قاضی حکم جلب صلاحیت سرپرستی برای آنها صادر خواهد شد.
https://negaheqomeno.ir/?p=12663