
به گزارش نگاه قم نو، کشاورزی حفاظتی یک نظام کشاورزی است که میتوان با اجرای آن ضمن بازسازی اراضی تخریب شده و عاری از مواد آلی، از نابودی خاک زراعی جلوگیری کرد. این روش پوشش دائمی خاک، حداقل اختلاط خاک و تنوع گونههای گیاهی را ارتقاء میدهد.
کاهش نزولات آسمانی موجب پایین آمدن راندمان کشاورزی در سالهای اخیر شده است و متوسط بارندگی در جهان ۷۵۰ میلیمتر است که در ایران این میزان نیز به یک سوم کاهش می یابد به خصوص اینکه به دلیل قرار گرفتن در منطقه خشک و نیمه خشک تغییر اقلیم در آن بیشتر احساس میشود.
به گفته کارشناسان کشاورزی، خاک ایران شرایط مطلوبی برای کشاورزی ندارد و ضرورت اجرای طرح جامع کشاورزی از آنجا مشخص می شود که بدانیم در حال حاضر بیشتر از نیمی از مساحت ۱۶۵ میلیون هکتاری کشور از ماده خاکساز تهی شده است و تنها ۱۸.۵ میلیون هکتار از خاک ایران قابلیت کشاورزی دارد که از این میان فقط ۱.۲ میلیون هکتار خاک کشور، خاک مرغوب و حاصلخیز و مناسب کشاورزی به شمار میآید.
معاون امور زراعت وزارت جهادکشاورزی پیشتر اعلام کرد: سیاستگذاری های نادرست سبب از بین رفتن خاک های کشور به خصوص خاک های غنی کشاورزی شده است و یکی از برنامه های اصلی وزارتخانه جلوگیری از فرسایش خاک است که برای این منظور بهترین روش کشت، کشت مستقیم است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی قم نیز روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار نگاه قم نو،در این خصوص گفت: در راستای ارتقا کشاورزی قم، طی سهسال گذشته و در مجموع، برنامه کشاورزی حفاظتی در سطح ۴۰ هزار و ۶۷۲ هکتار از مزارع و باغات استان اجرا شد.
محمد رضا حاجی رضا درباره نحوه اجرای کشاورزی حفاظتی ادامه داد: کم خاک ورزی عملیاتی است که خاک کشاورزی در کمترین حالت تغییر برای کشت آماده شود و بی خاک ورزی یعنی اینکه بدون اینکه خاک را برهم بزنیم بتوانیم کشت انجام دهیم.
وی درباره مزایای کشاورزی حفاظتی گفت: وقتی که خاک برهم نخورد با آمدن باد نیاز مواد آلی خاک نیز به هوا نمی رود و خاک به مرور زمان دچار فرسایش نمی شود.
به گفته وی؛ در کشاورزی حفاظتی به جای گاوآهن از ادواتی استفاده می شود، یک خراش یا شیاری در دل خاک ایجاد می کند و بذر نیز کاشته می شود.
۱۰۴ هزار هکتار زمین کشاورزی در استان قم وجود دارد، از این میزان به طور میانگین ۶۴ هزار هکتار به زیر کشت میرود که ۴۲ هزار هکتار آن مزرعه و ۲۲ هزار هکتار آن باغ است.
https://negaheqomeno.ir/?p=15296